Seksualitet, tabuer og fordommer

Illustrasjon: Thomas Sørlie Hansen/Unge funksjonshemmede

Seksualitet er en sentral del av det å være menneske, og kan fremme helse og livsmestring. Alle har en seksualitet, uavhengig av funksjonsnedsettelse, alder, kjønn, orientering eller kultur. Og alle har rett til å leve ut sin seksualitet trygt og åpent. Ungdom med med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom har like store behov for å snakke om følelser og tanker rundt kropp og seksualitet som andre ungdommer. Likevel kan unge med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom oppleve at deres seksualitet er et ikke-tema. 

Mange ungdommer som vi har snakket med forteller om helsepersonell og pedagoger som ikke tør å snakke om sex. Konsekvensen av dette kan være at de seksuelle rettighetene til ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom ikke blir ivaretatt. Derfor er det viktig å bidra til åpenhet om seksualitet.

Noen med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom blir møtt med direkte kommentarer og spørsmål om hvordan de har sex. Andre opplever indirekte fordommer, eller kan føle at de ikke oppfyller normene for utseende og funksjon. Det kan være ekstra vanskelig å stå fram som skeiv eller trans hvis du opplever at din seksualitet ikke engang blir tatt på alvor.

Det finnes dessverre mange myter om funksjonshemmedes seksualitet. Eksempel på slike myter er:

  • At personer med sterk funksjonshemming ikke tenker på sex og forelskelse
  • At den eneste måten å oppnå nytelse er samleie eller onani
  • At det er vanskelig å ha et parforhold når man er kronisk syk
  • At det er sjelden at funksjonshemmede også er homofile eller trans

På denne bloggen ønsker vi å knuse mytene om funksjonshemmedes seksualitet. Ønsker du å skrive på bloggen? Ta kontakt!

Teksten i innlegget er hentet fra Unge funksjonshemmedes brosjyre «Sex, tabuer og fordommer – tips til organisasjonene». Den er skrevet av Anette Remme, vår dyktige prosjektleder  for seksuell helse! Brosjyren kan leses ved å klikke her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s